Verejnosť je k vyšším mzdám učiteľov pomerne ľahostajná

04.12.2012 Bratislava

Bratislava 4. decembra (TASR) - Verejnosť je k zvyšovaniu miezd učiteľov pomerne ľahostajná. Konštatovali to na dnešnej tlačovej besede v Bratislave protagonisti prieskumu verejnej mienky z Centra pedagogických vied Slovenskej akadémie vied (SAV).

Keďže prieskum sa uskutočnil v januári tohto roka, na odpovede respondentov nemal vplyv súčasný štrajk učiteľov. Prieskum sa realizoval formou priameho kontaktu anketárov s ľuďmi prostredníctvom vyplnených dotazníkov a zúčastnilo sa na ňom 1024 respondentov. Ako uviedli Branislav Pupala a Ondrej Kaščák zo SAV, viac ako štyri pätiny občanov sa zhodlo na dôležitej úlohe vzdelania ako prostriedku väčších životných šancí a celkovo lepšieho života. Viac ako polovica účastníkov vníma nárast počtu vysokoškolských študentov pozitívne.

Prieskum preukázal širokú zhodu slovenskej verejnosti na povinnosti detí absolvovať materskú školu pred nástupom do základnej školy, keď kladný postoj k tejto otázke vyslovilo až deväť desatín respondentov.

Prieskum dal pomerne jednoznačnú odpoveď aj na otázku, či by bolo správne umožniť vzdelanie na základnom stupni škôl v domácom prostredí. S touto možnosťou súhlasila len necelá štvrtina respondentov.

Tri pätiny zúčastnených sa domnievajú, že terajšia úroveň vzdelania v základných školách u súčasných detí je vyššia oproti vzdelaniu ich rodičov. Približne rovnaký počet oslovených sa vyslovil za to, aby šikovnejšie deti po ukončení štvrtého ročníka základnej školy mohli byť umiestňované do výberových tried alebo škôl. Za pozornosť stojí aj zistenie, že až tri štvrtiny respondentov vníma učiteľstvo ako náročné povolanie, avšak ich mzdové ohodnotenie považuje skôr za primerané hospodárskym možnostiam štátu.
 

Vyberte región